Dzisiaj jest 30 lis 2022, 19:35

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: open VPN za dmz
Post: 25 wrz 2022, 12:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
Witam
Mój znajomy próbuje na routerze Asus postawić serwer open VPN. Tyle tylko, że ten router jest za routerem od dostawcy internetu. Router Asus jest objęty dmz od strony routera zewnętrznego. Efekt jest taki, że open VPN w ogóle nie działa, a pptp działa częściowo– czyli widzi urządzenia w LAN, ale nie może na nie wejść. Moje pytanie: czy router za dmz ma szansę zadziałać jako serwer Open VPN, czy jest to z góry skazane na porażkę? Dodam tylko, że nawet sobie wykupił stały publiczny adres IP.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: open VPN za dmz
Post: 25 wrz 2022, 13:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14094
Lokalizacja: Warszawa
Jak ma DMZ i wykupił publiczny adres IP to tak. Serwer jak serwer, musi działać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: open VPN za dmz
Post: 25 wrz 2022, 13:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
Dzięki. Zatem problem tkwi po stronie albo routera Asus albo jego nortona. Z tego co wiem, to wyłączał firewalla na nortonie i to nie pomagało.
Już kilkakrotnie sugerowałem mu, żeby przygotował sobie stanowisko testowe jak kiedyś opisałem na eko.one.pl do testowania przepustowości open VPN i wireguard. To powinno dać ostateczną odpowiedź na temat przyczyny problemu. Cóż, będzie musiał kombinować dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: open VPN za dmz
Post: 25 wrz 2022, 13:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14094
Lokalizacja: Warszawa
Niech najpierw zobaczy czy może dostać się do gui asusa z internetu (tylko z innej sieci, nie będąc podłączonym do wifi/lanu asusa). Jeżeli tak to dmz działa i można robić dalej. Jak nie to trzeba pukać do dostawcy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info